Finn en akebakke:

 Foto: Kovshenya / Pixabay.com Foto: Kovshenya / Pixabay.com

Viktig med sikkerhet i akebakken

Aking og sledekjøring har vært et vinterrituale i generasjoner. Der det er snø og en åsside finner du folk som er ute og aker i snøen. Besteforeldrene dine gjorde sannsynligvis det, foreldrene dine og en dag vil barna dine også gjøre det.  Akebakker.no - : 02. september 2018, kl. 23:15

Hvorfor? Fordi det er timesvis med morro og det krever ingen spesielle ferdigheter eller annet utstyr enn en slede og en hjelm.

Men det er viktig å huske på at man også kan skade seg i en akebakke hvis man ikke tar noen forhåndsregler. Her får du noen tips.

Hvorfor er det viktig med sikkerhet?

Selv om aking kan virke som ufarlig morro så er det mange som skader seg hvert eneste år. En av de mest vanlige skadene er hodeskader.

Valg av akebakke

Når snøen begynner å dale ned, så fyller bakker og åser seg raskt opp og blir omgjort til fristende akebakker. Men det er ikke alle steder som er trygge å ake.

- Velg bakke etter din og barnas kunnskap, erfaring og alder. Sjekk at bakken dere leker i ikke er for bratt og at den har god plass til å bremse opp og stoppe i bunnen.

- Unngå å ake i bakker som stopper ved eller er nære veier eller parkeringsplasser.

- Unngå også bakker som har trær, gjerder eller dammer (vann) i bunnen som man kan treffe.

- Sjekk at bakken har fri bane og ikke har steiner, trestubber, ukjente hopp og andre hindringer man kan kollidere med.

- Hardpolerte og isete akebakker gir høyere fart. De gjør også mye vondere å lande på om man faller av akebrettet.

- Ak helst i dagslys, eller i bakker som er godt opplyste. Aking i mørket kan være farlig når man ikke har god sikt.

Gjør deg kjent med bakken før du aker! Foto: Maddy Baker / Unsplash.com

Kle deg etter forholdene

Siden aking i stor grad handler om å oppholde seg i områder med snø så er det selvfølgelig stor mulighet for at du og dine blir kalde. Dårlig bekledning kan føre til frostskader om man ikke passer på. Ha på godt med varme og tørre klær, og det er spesielt viktig å holde seg tørr på føttende og hendene som raskt blir kalde.

Bruk fornuftige vinterklær. Luer, hansker eller votter, vinterbukse og -jakke, vanntette støvler. Det er også lurt å ha med skift dersom noen av klærne skulle bli våte. Hvis det er mulighet til det, så tenn gjerne opp et bål i nærheten av bakken som kan brukes til å tørke hansker og andre klær.

Unngå å bruke skjerf og andre klær som kan henge seg opp når du aker. Dette er farlig og kan føre til kvelning eller skader på hode og nakke. 

Bruk helst en hjelm som er beregnet for bruk til vintersport. Disse er varme og har god polstring. Har du ikke en slik hjelm går det også ann å bruke sykkelhjelm eller en annen som sitter godt på hodet. Det viktige er at den har polstring som kan ta av for støt om man slår hodet.

Det er som regel kaldt i en akebakke, så kle deg godt! Foto: Freepic.diller / Freepik.com

Valg av akebrett

Det er mange typer akebrett å velge mellom. De mest avanserte modellene har både ratt og bremser. Her må man igjen bedømme erfaring og kunnskapsnivå. Rumpeakebrett og lignende er morsomme og kan få opp stor fart, men kan være vanskelige å styre. Det er ikke å anbefale å bruke pappesker eller søplesekker som akebrett. Disse er vanskelige å kontrollere og kan føre til at man skader seg. En god rattkjelke kan være verdt de ekstra kronene da de er enklere å manøvrere.

Noen akebrett kan være vanskelig å kontrollere i bakken... Foto: Charles Porter / Pixabay.com

Andre sikkerhetstips

Små barn i akebakken bør alltid ha en voksen i nærheten som kan følge med og passe på at de ikke utsetter seg selv for farlige situasjoner.

Se alltid i den retningen du aker. Aking baklengs tar bort kontrollen din og kan føre til at du kolliderer med andre i akebakken.

Ikke stå på akebrettet ned bakken. Det er fort gjort å miste balansen og skade seg.

Gå ned langs siden av akebakken. Må du avslutte akingen før du kommer til slutten av bakken så forsøk å komme deg ut til en av sidene så raskt som mulig. Dette for å unngå at andre treffer deg med sine brett. Det kan føre til skader både på deg og på den som aker.

Send aldri et akebrett alene ned bakken. Hold i tråden/håndtaket eller bær det ned hvis du ikke skal ake på det.

Bruk stemmen! Er noe i ferd med å gå galt. At du er på vei til å treffe noen eller noe annet skjer så ROP! Det hender det oppstår situasjoner hvor man ikke får stoppet brettet, og da bør man rope slik at de i bakken nedenfor har tid til å reagere.

Der har du noen tips til en tryggere dag i akebakken, og jeg håper at noen av disse tipsene kan være til hjelp. For husk at aking skal jo være en morsom aktivitet som man gjør sammen med venner og familie!

Noe vi ikke har nevnt? Skriv en kommentar!

Ansvarsfraskrivelse / Disclaimer

Akebakker.no kan ikke garantere at all informasjon om akebakkene er 100% korrekt til enhver tid. For kommersielle akebakker oppfordrer vi til å sjekke ytterligere informasjon på den enkeltes nettside. For andre akebakker så er vi avhengig av publikum for å holde informasjonen oppdatert. Oppdager du feil/mangler så ta kontakt med oss! Akebakker.no tar ikke ansvar for eventuelle skader ved aking i bakkene vi informerer om. Aking skjer på eget ansvar, og husk å ta forhåndsregler ved å bruke hjelm og annet sikkerhetsutstyr.